Skip to content Skip to footer

Ticaret gemilerinde gemi direncinin %50 -80 i su ve tekne ıslak alanı arasındaki sürtünmeden kaynaklanmaktadır.

Yeni inşa edilmiş bir geminin düz ıslak yüzeyi yaklaşık 80-130 Um pürüzlülüğe sahipken, örneğin yeşil alg ile kirlenmiş bir yüzey kolaylıkla 1000 Um seviyesine çıkmaktadır.

Gemi teknesinin ve pervanesinin kirlenmesi, tekne ile su arasındaki sürtünmenin artarak yakıt sarfiyatının artması gibi sürat ve manevra kabiliyetini etkileyerek tehlikeye maruz kalma oranını yükseltmektedir.

Amerikan donanması tarafından 2002 yılında yapılmış olan bir araştırmada, karinasında kirlenme sonucu bir uçak gemisinin sürat kaybının 1,5 kts olduğu.20 kts. Gemi süratini idame etmek üzere %40 daha fazla yakıt harcamak gerektiği bilimsel olarak tespit edilmiştir. 250,000 DWT yakıt tankerinde karina % 5 oranında kirlenmiş ise günde ilave olarak 24 ton yakıt sarf edilmekte atmosfere zehirli gazlar karışmaktadır.

Sadece küçük bir orandaki karina kirliliği bile %40 ‘ lara varan, harekete karşı direnç oluşturmakta,%50′ lere varan yakıt artışları meydana getirmektedir 

1988 yılında IMO(Uluslararası denizcilik örgütü) ne bağlı çalışmakta olan MEPC (Deniz ortamını koruma komitesi) konuyu deniz kirliliğinin önlenmesi ve deniz taşımacılığının emniyetinden sorumlu Birleşmiş milletler komiserliğinin dikkatine sunuldu.

Sonuç olarak IMO 1990 yılında hükümetleri, TBT(Tributylin-arsenic-borganotin civa ) içeren anti fouling boyaların üretimini durduracak kararlar aldı.1 ocak 2003 ten itibaren TBT içeren boyaların üretimi yasaklanmıştır.

1 ocak 2008 den itibaren TBT içeren boyalar ile boyanmış gemilerin dünya denizlerinde dolaşımı engellenmiş olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde katodik koruma ile önlenebilecek korozyon ve korozyondan doğan hasarlar, gayri safi milli hasılanın yaklaşık %2-5 ‘i kadardır. Özel işletmeler ve yerlere göre bu değer daha yüksek rakamlar göstermektedir. Bu da işletmenin verimli ve karlı çalışmasını etkilemektedir. Hatta gerekli önlemler alınmazsa işletmenin çökmesine veya yenilenmemesine sebebiyet vermektedir. Korozyon ile savaşımda bir çok teknik kullanılmaktadır. Bunlardan başlıcaları; Katodik koruma ( toprak altı, su ve su altı sistemlerine ), Anodik koruma ( su ve asidik ortamlar ), metalik ve metalik olmayan kaplamalar (kısmen su, asidik ve atmosferik ortamlar) ve boyama ( genelde atmosferik ve sulu ortamlar ). Daha çok kara boru hatlarında ve kısmen deniz boru hatlarında uygulanır. Bu uygulama proje aşamasında veya katodik koruma yapıldıktan sonra daha çok kaplama hasarı tespiti ve katodik korumanın her noktada gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığının kontrolüdür.
Kaplama Hasar Kontrolleri: Sağlıklı bir katodik koruma uygulaması yapabilmek için boru hattının kaplama hasarlarının tespit edilmesi ve uygun olmayan noktaların kaplamalarının tamir edilmesi gerekmektedir. Deniz içerisinde dalgıç ekipmanlarının hazırlanması, malzemelerin deniz altına sevki, usulüne uygun olarak kaynaklanması ve kablo bağlantılarının yapılması işleri gerçekleştirilir.

İletişim

Ofis Operasyon Şube

Ok-An Marin Genel Sualtı Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. (Merkez)

KARİNA TEMİZLİĞİ

 
KARİNA TEMİZLİĞİ
HP PULVARİZE YÜKSEK BASINÇLI SON TEKNOLOJİ SU JETİMİZ.
REKLAM ÇEKİMİ
REKLAM ÇEKİMİ

Deniz ile ilgili her şey

1995 yılında kurulan OK-AN MARİN GENEL SUALTI HİZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. sualtı hizmetleri ve deniz inşaatları alanında yurt içi ve yurt dışında proje, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Adres
Bağlarbaşı Mh., İstasyon Cd, 41400 Darıca/Kocaeli, Türkiye
 

Okan Marin © Tüm Hakları Saklıdır